De meest energiebesparende vorm van isolatie is spouwmuurisolatie, maar we horen ook regelmatig een aantal nadelen over spouwmuurisolatie. Vaak gaat het hier om een misverstand. Op deze pagina zetten we alle veelgehoorde nadelen op een rij en geven we u aan of het om een feit of fabel gaat.

1. Spouwmuurisolatie houdt vocht in huis vast

Een veelgehoord misverstand is dat spouwmuurisolatie zorgt voor vochtproblemen in huis. Zo zegt men dat een spouwmuur niet volledig met isolatieparels gevuld mag worden, omdat u last zou krijgen van vochtproblemen in huis. Dit is een fabel: als het isolatiemateriaal op de juiste manier wordt geplaatst, laat het materiaal geen vocht van buitenaf door. Ook ventilatie van de spouw is niet noodzakelijk: het ventileren van de spouw draagt nauwelijks bij aan het droogproces van de stenen en het cement. Ventilatie van de spouw kan dus prima achterwege blijven. Wel is het noodzakelijk om de werkzaamheden door een gecertificeerd isolatiebedrijf uit te laten voeren, zodat het materiaal op de juiste manier wordt geplaatst. Een KOMO procescertificaat van SKG-IKOB (zoals dit certificaat van Koston) geeft aan dat het bedrijf deskundig is op het gebied van spouwmuurisolatie.

De mythe is ontstaan doordat er vroeger slechte isolatiematerialen werden gebruikt of doordat de isolatiemaatregelen door onervaren mensen werden uitgevoerd. Op verschillende sites wordt ook gesproken over de negatieve effecten van koudebruggen, maar volgens onderzoek van onder andere de TU Delft blijkt dat koudebruggen geen vochtproblemen veroorzaken. Uit dit onderzoek blijkt dat spouwmuurisolatie vrijwel altijd goed gaat, als de spouw vooraf goed wordt geïnspecteerd. U zult geen last krijgen van vochtproblemen in huis als u de spouwmuur laat isoleren door een gecertificeerd en ervaren isolatiebedrijf. Let daarom altijd op het SKG-IKOB keurmerk.

2. Spouwmuurisolatie is tijdrovend en kostbaar

Er wordt vaak gedacht dat spouwmuurisolatie een ingrijpend, kostbaar en tijdrovend proces is, maar dat is juist niet het geval. In vergelijking met andere vormen van isolatie is spouwmuurisolatie relatief goedkoop. Daarnaast is spouwmuurisolatie al binnen een halve dag aangebracht. Om de isolatieparels in de muur te spuiten, worden er gaatjes in de muur geboord. Deze gaatjes worden naderhand netjes opgevuld met cement, zodat er na het isoleren niets meer van te zien is. Spouwmuurisolatie kost voor een gemiddelde tussenwoning ongeveer € 750,- met een jaarlijkse besparing van € 250,-, waardoor u de investering al na drie jaar heeft terugverdiend.

3. Spouwmuurisolatie is niet altijd toepasbaar

Het is niet altijd mogelijk om spouwmuurisolatie direct aan te brengen. Als er puin, bouwmaterialen of puinresten in de spouw aanwezig zijn, moet de spouw eerst gereinigd worden. Vooral bij oudere woningen komt het regelmatig voor dat er puin in de spouw aanwezig is. Spouwmuurvervuiling is op te lossen door een aantal gevelstenen te verwijderen. Daardoor kan de spouw schoongemaakt worden. Tijdens een gratis inspectie van uw woning nemen we direct een kijkje in de spouw, zodat u zeker weet of u de woning met spouwmuurisolatie effectief isoleert.

Zijn er dan geen spouwmuurisolatie nadelen?

Nee, mits u de spouwmuur vooraf door deskundigen laat inspecteren en het isolatiemateriaal door een gecertificeerd isolatiebedrijf laat plaatsen. Het enige nadeel dat u zou kunnen verzinnen is de prijs, maar met spouwmuurisolatie bespaart u jaarlijks gemiddeld 25% op stookkosten waardoor de kosten snel zijn terugverdiend. Daarnaast is spouwmuurisolatie de goedkoopste vorm van isolatie. Lees meer over spouwmuurisolatie:

Neem contact op met Koston

Wilt u meer weten over spouwmuurisolatie of wilt u uw muur laten inspecteren door onze isolatie-experts? Vraag een gratis inspectie van uw woning aan: