Historie van Koston Nederland

Een lang en rijk verleden

Het bedrijf is in 1902 door de heer P. Koster opgericht. Aanvankelijk als handelsonderneming in gereedschappen, hang- en sluitwerk etc. In 1932 werd het toenmalige bedrijf hoofddistributeur van propaan- en butaangas van Shell in de provincies Groningen en Drenthe. Door de sterke groei van de gasafdeling werd in 1954 besloten te stoppen met de verkoop van gereedschappen, hang- en sluitwerk etc. en naast de verkoop van gas, zich meer te richten op gasgerelateerde producten zoals gaskachels, gasfornuizen en centrale verwarmingsinstallaties.

Met de vondst van de gasbel in Slochteren veranderde er in de begin jaren ’70 heel veel in Nederland. Brandstoffen zoals kolen, stadsgas en butaangas werden in snel tempo vervangen door het aardgas. Daarbij kreeg ook Nederland in 1973 te maken met de energiecrisis, wat resulteerde in een sterke vraag naar energiebesparende producten, w.o. spouwmuurisolatie. Als reactie op de vraag naar een goed isolatiemateriaal voor spouwmuren van bestaande gebouwen ontwikkelde Shell in 1976 het (polystyreen) Termoparel®-systeem met het befaamde bindmiddel en de inblaasapparatuur. Voor het op de markt brengen van het isolatiemateriaal richtte Shell een dochteronderneming Termokomfort® op die ging optreden als dealerorganisatie en systeemeigenaar. De uitvoering van de werkzaamheden geschiedde in eerste instantie uitsluitend door enkele 100% dochterondernemingen van Shell. Een uitzondering was Koster BV. Mede gezien de reeds 45 jaar durende relatie met Shell was Koster BV een aantal jaren de enige niet Shell-dochter verwerker en tevens de eerste die het Termoparel®-systeem in de praktijk toepaste.

Door de zeer sterke groei van de isolatieafdeling en de uitbreiding van het aantal energiebesparende systemen o.a. voor dak- en vloerisolatie werd eind jaren ’70 besloten de gasafdeling te verkopen en zich volledig te specialiseren op het energiezuinig maken van gebouwen. Mede door het aantal nevenvestigingen werd begin jaren ’80 de naam gewijzigd in Koston (Koster ondernemingen). Zo leveren wij sindsdien onder andere spouwmuurisolatie, muurisolatie en dakisolatie.

Inmiddels is Koston het bedrijf met de meeste ervaring in de isolatiebranche en een langdurig en rijk historisch (isolatie) verleden. Doordat het bedrijf aan de wieg van de na-isolatie heeft gestaan en alle problemen heeft zien langskomen, is Koston een van de meest deskundige bedrijven in Nederland op het gebied van isolatie, vochthuishouding en energiebesparing in het algemeen. Hierdoor wordt Koston ook veel gevraagd voor isolatieoplossingen, vochtonderzoeken en instructie. Koston neemt deel aan verschillende commissies op het gebied van regelgeving en toelating van isolatiematerialen en toepassingen. Verder is Koston actief bij verschillende verenigingen, stichtingen en corporaties met betrekking tot energiebesparing en CO2 reductie.

Neem contact op