Subsidie spouwmuurisolatie

Als u minimaal twee energiebesparende maatregelen liet uitvoeren door een isolatiebedrijf, kon u tot 26 april 2017 subsidie aanvragen voor isolatiemaatregelen. Op dit moment zijn er voldoende aanvragen ontvangen, waardoor u geen aanvraag meer kunt indienen. Wel profiteert u van aantrekkelijke btw-tarieven op arbeidskosten als u spouwmuurisolatie laat uitvoeren.

Verlaagd btw tarief op isolatie

Naast de jaarlijkse energiebesparing doordat u minder hoeft te stoken, profiteert u op dit moment van een zeer aantrekkelijk btw-tarief. Het btw-tarief op arbeidskosten is tijdelijk verlaagd van 21% naar 6%. U bespaart hierdoor ruim 15% op de arbeidskosten.

Wanneer het doel van isolatiemaatregelen is om de woning energiezuiniger te maken, dan betaalt u bij woningen ouder dan 2 jaar slechts 6% btw op arbeidskosten. Over het isolatiemateriaal zelf betaalt u wel 21% btw. Aangezien arbeidskosten een groot onderdeel zijn van de totale kosten voor spouwmuurisolatie, bespaart u aanzienlijk op de kosten van isolatie.

Voorwaarden

Houd rekening met de volgende voorwaarden als u aanspraak wilt maken op het verlaagde btw-tarief:

  • Het verlaagde btw-tarief geldt alleen voor het aanbrengen van isolatiemateriaal
    Kozijnen, deuren of riet gelden niet als isolatiemateriaal. Voor het laten aanbrengen van dubbelglas (isolatieglas) geldt het lage btw-tarief van 6% wel.
  • Werkzaamheden gerelateerd aan de isolatiewerkzaamheden
    Voor andere werkzaamheden dan het aanbrengen van isolatiemateriaal betaalt u wel 21% btw. Wanneer er sloopwerk nodig is voor het isolatiemateriaal aangebracht kan worden, betaalt u over de arbeidskosten van sloopwerk wel 21% btw. Ook als u een dakkapel laat bouwen of zonwering installeert, betaalt u 21% btw op arbeidskosten.

Energiebespaarlening

Heeft u niet voldoende spaargeld om uw spouwmuren te isoleren? Dan heeft u de mogelijkheid om een Energiebespaarlening aan te vragen bij het Energiebespaarfonds. U leent een bedrag van maximaal € 25.000,- bij het Energiebespaarfonds, waarmee u spouwmuurisolatie kunt betalen. Vervolgens betaalt u maandelijks een vast bedrag. Aan het einde van de looptijd van de lening heeft u de lening afbetaald. Daarna blijft u jaarlijks besparen op stookkosten.

Spouwmuurisolatie

Wanneer u van plan bent om uw woning te isoleren, is spouwmuurisolatie vaak de meest voordelige en meest effectieve vorm van isolatie. Lees meer over spouwmuurisolatie:

Neem contact op

Wilt u meer weten over de spouwmuurisolatie subsidie of het verlaagde btw-tarief? Vraag het onze isolatie-experts: