Vocht

Wij onderzoeken vochtproblemen in uw huis of pand

Als isolatiespecialisten worden wij regelmatig gevraagd door particulieren en bedrijven om onderzoek te verrichten naar vochtproblemen in diverse woningen en zelfs complete complexen. Vochtproblemen worden vaak als moeilijk oplosbaar beschouwd terwijl het probleem meestal eenvoudig te beredeneren is en hierdoor het vochtprobleem bij de oorzaak (bron) kan worden aangepakt. Het toepassen van allerlei “lapmiddeltjes” is dan ook niet meer nodig. De meeste vochtproblemen ontstaan door toepassing van dampdichte isolatiematerialen, nieuw geplaatste kozijnen zonder ventilatieroosters, overmatige kierdichting en natte kruipruimtes.

Een hoge luchtvochtigheid zorgt voor een muffe geur in uw woning. Vochtproblemen kunnen ook leiden tot gezondheidsproblemen en beschadigingen aan uw interieur. Daarom is het belangrijk om snel in te grijpen als u vochtproblemen ervaart. De schade wordt namelijk alleen maar groter.

Hoe herken ik vochtproblemen in de woning?

Vochtproblemen herkent u aan:

Schimmelvorming op plafonds en muren

Beschadigingen aan parketvloeren of houten vloeren

Loslatend stucwerk of behang

Vochtige muren

Houtrot (bij vloeren, kozijnen of deuren)

Beslagen ramen en condensatie

Muffe lucht in uw huis

Overlast van insecten zoals pissebedden en zilvervisjes

Analyse van het vochtprobleem

Hoe gaat dit in zijn werk? Voor een goede analyse van het probleem moeten wij ter plaatse onderzoek verrichten met diverse geijkte apparatuur zoals:

 • Registrerende thermohygrograaf
 • Digitale Thermohygrograaf met dauwpunt meting (natte bol)
 • Oppervlakte temperatuur meting (laser)
 • Niet destructieve vochtmeter voor hout en steenachtige materialen
 • Balowmeter (ventilatie debiet)
 • Natuurlijk onze eigen ogen en gezond verstand

Aan de hand van deze resultaten kunnen wij onze conclusies trekken. Meestal ligt de oorzaak bij één van de volgende punten:

 • Constructieve gebreken (o.a. achterstallig onderhoud etc.)
 • Bouwfouten (o.a. koudebruggen)
 • Slechte, natte of geen isolatie
 • Onjuist bewoners gedrag
 • Vochtdruk vanuit de kruipruimte
 • Gebrek aan ventilatie mogelijkheden
 • Onjuist gebruik van de ventilatievoorzieningen.

Vakkundige rapportage

Meestal is het echter een combinatie van bovenstaande factoren. Onze bevindingen worden in een keurig rapportje samengevat waarbij wij tevens oplossingen kunnen aandragen. Indien gewenst kunnen wij u ook nog vrijblijvende prijsopgave geven voor oplossing van het probleem. Interesse? Neem gerust contact met ons op, wij zijn u graag van dienst.

Zorg voor goede ventilatie 01

Door zelf vaak de ramen open te laten, kan vocht makkelijk ontsnappen en realiseert u een gezond binnenklimaat in de woning. Houd ventilatieroosters open en zorg voor een constante toevoer van frisse lucht.

Zet ramen open in vochtige ruimtes 02

Laat de ventilatie nog even aanstaan als u heeft gedoucht en houd de ramen open als er nat wasgoed aan het wasrek hangt. Vocht kan anders namelijk niet ontsnappen, wat zorgt voor een muffe lucht in huis.

Zet de thermostaat niet te laag 03

Door de thermostaat niet lager dan 15 graden te zetten, zorgt u ervoor dat vocht in de lucht de mogelijkheid krijgt om te verdampen.

Laat kruipruimte isolatie, vloerisolatie of spouwmuurisolatie aanbrengen 04

Vocht in de woning kan ook veroorzaakt worden door een slecht geïsoleerde woning. Door bodemisolatie of spouwmuurisolatie zorgt u ervoor dat vocht niet makkelijk in de woning trekt. Hierdoor blijft het binnenklimaat droger en warmer, wat zorgt voor een gezond binnenklimaat en een aanzienlijke besparing op stookkosten.

HOE KOMT VOCHT IN MIJN WONING?

Een te hoge luchtvochtigheid kan veroorzaakt worden door diverse factoren. Met name weersomstandigheden spelen een rol bij vocht in de woning. Bij een vochtig en warm klimaat zal de luchtvochtigheid binnen stijgen. Daarnaast is de ligging van de woning bepalend voor de luchtvochtigheid. Een goed geïsoleerd huis met bodemisolatie en dubbelglas is aanzienlijk droger dan een woning met een slecht geïsoleerde kruipruimte en enkelglas ramen. Ook lekke kelders, slecht gevoegde muren of lekkages zijn een oorzaak van vochtproblemen in huis. Verder heeft u als bewoner ook invloed op de luchtvochtigheid. Door goed te ventileren na het douchen en een raam open te houden als nat wasgoed aan het wasrek hangt, verlaagt u de luchtvochtigheid aanzienlijk.

 

TIP: SPOUWMUURISOLATIE EEN OPLOSSING TEGEN VOCHT

Bij veel onderzoeken lopen wij tegen woningen aan waarbij geen spouwmuurisolatie aanwezig is. Spouwmuurisolatie is echter wel een goed middel om vochtproblemen te voorkomen en te bestrijden. Dankzij deze vorm van muur isolatie zal de temperatuur van o.a. de spouwmuur toenemen, hierdoor is er minder condensatie van de lucht. Door deze isolatie voorkom je vocht- en schimmelvorming op de binnenmuur. De specifieke vochtproblemen en oplossingen van uw woningen zullen wij gedetailleerd weergeven in het opgemaakte rapport.

 

Neem contact op