Voorkom vochtproblemen

Een hoge luchtvochtigheid zorgt voor een muffe geur in uw woning. Vochtproblemen kunnen ook leiden tot gezondheidsproblemen en beschadigingen aan uw interieur. Daarom is het belangrijk om snel in te grijpen als u vochtproblemen ervaart. De schade wordt namelijk alleen maar groter.

Hoe herken ik vochtproblemen in de woning?

Vochtproblemen herkent u aan:

  • Schimmelvorming op plafonds en muren
  • Beschadigingen aan parketvloeren of houten vloeren
  • Loslatend stucwerk of behang
  • Vochtige muren
  • Houtrot (bij vloeren, kozijnen of deuren)
  • Beslagen ramen en condensatie
  • Muffe lucht in uw huis
  • Overlast van insecten zoals pissebedden en zilvervisjes

Voorkom vochtproblemen

Volg deze tips op zodat u vochtproblemen in de toekomst voorkomt:

#1: Zorg voor goede isolatie

Door zelf vaak de ramen open te laten, kan vocht makkelijk ontsnappen en realiseert u een gezond binnenklimaat in de woning. Houd ventilatieroosters open en zorg voor een constante toevoer van frisse lucht.

#2: Zet ramen open in vochtige ruimtes

Laat de ventilatie nog even aanstaan als u heeft gedoucht en houd de ramen open als er nat wasgoed aan het wasrek hangt. Vocht kan anders namelijk niet ontsnappen, wat zorgt voor een muffe lucht in huis.

#3: Zet de thermostaat niet te laag

Door de thermostaat niet lager dan 15 graden te zetten, zorgt u ervoor dat vocht in de lucht de mogelijkheid krijgt om te verdampen.

#4: Laat kruipruimte isolatie, vloerisolatie of spouwmuurisolatie aanbrengen

Vocht in de woning kan ook veroorzaakt worden door een slecht geïsoleerde woning. Door bodemisolatie of spouwmuurisolatie zorgt u ervoor dat vocht niet makkelijk in de woning trekt. Hierdoor blijft het binnenklimaat droger en warmer, wat zorgt voor een gezond binnenklimaat en een aanzienlijke besparing op stookkosten.

Hoe komt vocht in mijn woning?

Een te hoge luchtvochtigheid kan veroorzaakt worden door diverse factoren. Met name weersomstandigheden spelen een rol bij vocht in de woning. Bij een vochtig en warm klimaat zal de luchtvochtigheid binnen stijgen. Daarnaast is de ligging van de woning bepalend voor de luchtvochtigheid. Een goed geïsoleerd huis met bodemisolatie en dubbelglas is aanzienlijk droger dan een woning met een slecht geïsoleerde kruipruimte en enkelglas ramen. Ook lekke kelders, slecht gevoegde muren of lekkages zijn een oorzaak van vochtproblemen in huis. Verder heeft u als bewoner ook invloed op de luchtvochtigheid. Door goed te ventileren na het douchen en een raam open te houden als nat wasgoed aan het wasrek hangt, verlaagt u de luchtvochtigheid aanzienlijk.

Neem contact op

Heeft u last van vocht in huis en wilt u vochtproblemen verhelpen? Neem contact op met Koston:

Neem contact op